Maalämpöpumppu ottaa talteen maaperään, kallioon tai järvenpohjaan varastoitunutta aurinkoenergiaa. Lämpöpumpun avulla maaperästä saatu lämpöenergia siirretään lämmitysjärjestelmään ja lämpimään käyttöveteen.
Maalämpöpumpun aurinkolämmön keruu tapahtuu maahan, kallioon tai vesistöön upotetussa muoviputkistossa kierrätettävällä jäätymättömällä liuoksella höyrystin-lämmönsiirtimelle, jossa lämpö siirtyy kylmäaineeseen.
Kylmäaineesta lämpöenergiaa luovutetaan ensin höyrynjäähdytin-lämmönsiirtimessä lämpimän käyttöveden kuumentamiseen varaajaan ja sen jälkeen lauhdutin-lämmönsiirtimessä vesikiertoiseen, mieluiten matalalämpöiseen lattialämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen.
Maalämpöpumppuyksikkö sisältää sisäänrakennetun lämminvesivaraajan, kompressorin, lämmönvaihtimet ja suljetun kylmäainepiirin eli kompressoriyksikön. Maapiirin lämmönkeruuliuos, kylmäaine ja lämmitysverkoston vesi eivät sekoitu keskenään prosessin missään vaiheessa. Lämpö siirretään liuoksesta toiseen levylämmönvaihtimilla.
Maalämpöpumpun valinta
Maalämpöpumpun valintaan vaikuttavat lämmitettävän rakennuksen koko, asukkaiden lukumäärä ja näiden perusteella laskettu energiatarve. Porakaivon syvyyteen puolestaan vaikuttavat sekä lämpöpumpun koko että energiantarve. Laskelmissa tulee ottaa huomioon myös vedenkulutus.
Lämpöpumpun ja porakaivon mitoittaminen alusta asti oikein on hyvin tärkeää, jotta myöhemmin vältytään turhilta kuluilta. Väärän kokoiseksi osoittautuneen lämpöpumpun vaihtaminen myöhemmin tulee kalliiksi.
Suuriin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin ja halleihin, asennetaan yleensä kerralla useampia lämpöpumppuja. Yksi niistä toimii pääpumppuna ja muut ovat apupumppuja. Tehokkuuden maksimoimiseksi apupumppuja käytetään vain tarpeen vaatiessa.
Maalämpöpumpun hyödyt ja haitat
Maalämpöpumpun asentaminen tuo huomattavia säästöjä kotitaloudelle tai kiinteistönhaltijalle. Lämpöpumpun ansiosta rakennuksen lämmistyskustannukset pienenevät. Maalämpö on ympäristöystävällistä energiaa ja pitkässä juoksussa se tulee öljy- tai sähkölämmitystä halvemmaksi.
Maalämpöpumpun etuna ovat myös alhaiset käyttökustannukset. Vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä on pitkäikäinen ja joustava järjestelmä. Tulevaisuudessa sitä voidaan mahdollisesti käyttää muidenkin energialähteiden hyödyntämiseen.
Maapiiriä voi käyttää kesäaikana rakennuksen tuloilman jäähdyttämiseen helposti ja edullisesti kytkemällä tuloilmakanavaan asennettu patteri liuospiiriin ja kierrättämällä maapiiriä tuloilmapatterin kautta.
Maalämpöpumpun haittapuolena voidaan pitää melko suuria alkuinvestointikustannuksia. Tällöin hyvin pienillä rakennuksilla ja matalaenergiataloilla järjestelmä takaisinmaksuaika venyy suhteellisen pitkäksi, noin 10-15 vuoteen. Maalämpöpumpun hankinta on sitä kannattavampaa, mitä suurempia talo ja energiankulutus ovat.