Maalämpökaivo on mahdollista sijoittaa monen kokoiselle tontille, kunhan porakaivon paikka on mietitty oikein. Käytännössä porakaivo vie pihalla hyvin pienen alueen, joka on halkaisijaltaan 115 mm. Lämmönkeruuputkisto on eristetty ja suojattu, minkä vuoksi se ei kärsi korreoosista ja on täysin huoltovapaa. Oikean sijoittelun myötä putkisto katoaa maan alle, eikä se vie tilaa pinnalta tai rajoita pihan käyttöä.

Tontin koko ei ole este myöskään maalämpökaivon poraamiselle, toimenpiteeseen vaadittavaa kalusto on ketterä eikä se tarvitse ihmeemmin liikutella. Riittää, että pihalla on tilaa reilun henkilöauton verran. Jos kaivoja tarvitaan enemmän kuin yksi, niitä saadaan sopimaan pienellekin tontille esimerkiksi vinoporauksella. Porausjätteelle varattu kontti voidaan tarvittaessa jättää kadun varteen.

Kaikki alkaa toimenpideluvasta

Poraamiseen tarvitaan toimenpidelupa, joka haetaan kotikunnan rakennusvalvonnasta. Jos kyseessä on uusi talo, porausluvat käsitellään rakennusluvan kanssa. Tällöin maalämpölupaa ei tarvitse hakea erikseen.

Toimenpidelupa sisältää asemapiirroksen, jossa esitetään lämpökaivon paikka. Asemapiirros käsittää tietoja maapeitteestä, pohjavedestä ja reiän koosta, mutta myös suojaputkesta ja sen eristeistä ja lämmönsiirtonesteistä. Jos lämpökaivoa ollaan poraamassa asemakaava-alueelle, suunnittelussa täytyy myös huomioida maanalaiset johdot ja viemärit.

Maalämpökaivon sijoittaminen – mikä vaikuttaa?

Paras paikka porakaivolle on siellä, mistä putkiston voi vaivatta johtaa rakennuksen sisään lämpöpumpulle. Tavallisin paikka on rakennuksen lähellä, mutta nyrkkisääntö on, että etäisyyttä tulisi olla rakennuksiin ainakin 3 metriä. Jos talossa on kellari, etäisyyden tulee olla 5 metriä.

Lämmönkeruuputkiston päälle ei suositella rakennettavaksi muitakaan rakennelmia, kuten autokatosta. Tarvittaessa kaivo saadaan myös rakennuksen sisälle, mutta tällöin on oltava tarkkana, että etäisyys on riittävä rakennuksen perustuksista. Lisätietoa maalämpökaivon etäisyydestä perustuksiin saa näppärästi alan ammattilaiselta, kuten BCE Perustukset.

Oman talon lisäksi sijoitteluun vaikuttaa muut lämpökaivot, talousvesikaivot, läheiset rakennukset, vesijohdot, viemärit, jätevedet sekä tontin rajat. Riittävät etäisyydet tulee määritellä suunnitteluasiakirjoissa.